Amenajarea bucătăriei în 3 stiluri diferite

Primele lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când vine vorba de amenajarea bucătăriei, dincolo de design, accesorii, piese de mobilier și culori, sunt funcționalitatea acestui spațiu și adaptarea decorului la personalitatea și stilul de viață al proprietarilor. Astfel, amenajarea bucătăriei ar trebui gândită, nu doar în funcție de preferințe și tendințe, ci și în funcție de cât de mare este familia voastră, cât de des se gătește în casă sau dacă obișnuiți să luați mesele împreună în bucătărie. Odată stabilite aceste lucruri, te poți concentra pe designul încăperii astfel încât să te poți bucura la maxim de bucătăria la care întotdeauna ai visat.

Una dintre cele mai în vogă tendințe ale ultimei perioade pentru decorarea bucătăriei este stilul rustic reinterpretat, un stil recomandat familiilor care doresc ca spațiul să transmită căldură, o atmosferă liniștită și primitoare și să le reamintească de casa bunicilor de la țară. Stilul acesta rustic este caracterizat prin culori naturale, temperate, principalele materiale folosite fiind din lemn, fier forjat, fibrenaturale sau piatră de rău. Mobilierul cel mai potrivit în acest caz este cel din lem decorat cu sculpturi sau pictat cu motive florale sau tradiționale. În ceea ce privește dotările electrocasnice, puteți opta pentru cele cu aspect patinat, care să se încadreze în decor sau puteți alege să le incorporați și mascați în mobilier pentru a diminua dezechilibrul dintre tehnologia avansată și simplitatea decorului rustic. Foarte importante sunt și accesoriile, iar aici puteți puncta cu fețe de masă din in sau bumbac, căni din cer

amică pictată, linguri de lemn, coșulețe din împletituri sau borcănele din sticlă pentru condimente în suporturi speciale din răchită sau nuiele.

Decorul în stil vintage a bucătăriei este, la rându-i, unul dintre cele mai căutate trenduri ale zilelor noastre. Acesta se caracterizează prin culori precum crem, auriu, albastrul cu tentă de gri, verdele-albăstrui, portocaliu, galben sau roșu. Dacă doriți să vă amenajați bucătăria în stil retro, puteți miza pe piese de mobilier simple și masive, ușor antichizate, în nuanțe deschise, cu o pată de culoare care se poate regăsi la blatul de bucătărie sau blatul mesei, sau chiar în accesoriile pentru depozitare ori perdele. Materialele textile care decorează bucătăria, specifice acestui stil, sunt cele cu carouri, buline, dungi, precum și cele brodate cu motive florale. Din punctul de vedere al electrocasnicelor cele mai potrivite sunt cele care pot fi incorporate în mobilă (cuptoare, plite, hote, frigidere etc), pe piață existând diverse firme care produc  aparatură de ultimă tehnologie, dar cu

aspect retro: forme bombate, culori vii și accesorii metalice. În ceea ce privește vesela vă puteți orienta spre porțelan și sticlă, iar ca accesorii vă recomandăm o lustră cu un abajur chic din panză, cutiuțe colorate de tablă pentru depozitarea zahărului, cafelei și a ceaiurilor, precum și vaze cu accente dantelate.